Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kuivakurun pesulaitos

HAMMASKAIRA
KUIVAKURUN PESULAITOS
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

072

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Tolosjoen itäisellä rantatöyräällä Kuivakurunojansuun kohdilla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1990, 2004

24.3.2006

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7589610

3512810

Huom:

 LISÄKUVIA

1990 Hirsikämpän rauniot. 4-5 alinta hirsikertaa jäljellä. Onko paljon useampia hirsiä ollutkaan. Vieressä ollut isompi kullanhuuhdota keskus useine rakennuksineen.

2004 Tarkoituksella etsin kämpän uudestaan. Kämppä on madaltunut ja syykin näkyy kun katsoi viereiselle nuotiopaikalle jonne oli siirretty seinähirsiä penkiksi (Saatanan Idiootit).

Kulta-ajan raunioita löytynee nelostien länsipuolelta satoja joten urakkaa riittää. Joku kultahistoriasta kiinnostunut taho on todennäköisesti jo luetteloinut rakennukset. Vuoden 1950 Yleiskartassa 1:400000 on kuivakurun kohdalle merkitty rakennus. Paikka sopii tähän kohteeseen.

Päiväkirjamerkintöjä:

19.9.2004 "Tolosen varrella on vanhempaa ja uudempaa kultahistoriaa ja vieläkin toimivia valtauksia. Kuivakurun kohdalle on oikein laitettu opastaulu kertomaan paikalla olleesta huuhtomosta "pesula". Kivivalleja rakennusten pohjia ja vielä yksi hirsikehikkokin töyrään päällä. Muutama hirsikerta siinä on jäljellä jykevistä puista. Kotona huomasin kyseessä olevan saman rakennuksen josta edellisellä kerralla olin kuvan ottanut. Nyt oli vain muutama ylin hirsi löytänyt tiensä nuotiopaikan penkeiksi. Joillakin ei sitten ole ollenkaan kunnioitusta raunioita kohtaan. Kämpästä on kuitenkin jäljellä vielä 3-5 hirsikertaa ja kooltaan se on noin 4x5m (jäi ottamatta askelmitta ja arvio on kuvan perusteella)."