Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Hammasojan kammi

HAMMASKAIRA
HAMMASOJAN KAMMI

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

075

Edellinen

Seuraava

Turvekammi

Aittajärveen etelästä laskevan Hammasojan länsipuolella jängän laidalla, 300-400m Aittajärvestä ja saman verran Hammastunturin autiotuvasta 042

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

2004

03.03.2019

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7615430

3495330

Huom:

 LISÄKUVIA

"Erkki Nikulan kammi"
Suorakaiteen muotoinen turvekammi. Päätyjen runko pystyssä muuten romahtanut. Runko tukevista hirsistä. Kammista en ole löytänyt merkintöjä kartoissa.

Osasin etsiä Harri Holman matkakertomuksen (1972) perusteella. Lainaus: "Suuri hyväkuntoinen kota Hammasojan suulla; porokämppä ylempänä ojan varressa."
Kävelin hammasojan länsipuolella Aittajärvelle asti näkemättä muita asumuksen jänteitä. Vuorhavaaran alueella useita poroerotuspaikan aikaisia raunioita. Katso Vuorhavaaran erotuspaikka 039 joten en ole varma onko sama josta Harri Holma mainitsee, tämä on kammi ja hän kirjoitti kota.

Museoviraston sivuilta: Keromus Heikki Hännisen ym. virkamatkasta 4.-14.9.1988 Inariin… (www.kyppi.fi/to.aspx?id=117.6311)
"Aittijärven eteläpäästä nousimme muutama sata metriä rinnettä ylöspäin, jolloin saavuimme Erkki Nikulan (no1) turvegammille. Siitä oli katto sortunut, mutta tarvittaessa rakennus rekonstruoitavissa.”

Koordinaatit likiarvoja koska kohde ei esiinny kartoilla.

Päiväkirjamerkintöjä:

10.9.2004 "Jätin tavarat tuvan laverille ja läksin onkivehkeet mukana Hammasojan varteen. Meni maisemien katseluksi. Mutta löytyi sieltä tuo turvekota. Kammi, kota mikä lie. Etuseinän oviaukko oli jäljellä samoin hiukan peräseinää, muuten kasassa. Otin kuvia edestä ja takaa. Turvepeitteinen kammi on ollut kooltaan jotain 2x3m."