Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Mäntyvaara

HAMMASKAIRA
MÄNTYVAARA

LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

117

Edellinen

Seuraava

Kämppä

Hammasjärven pohjoispuolella, Kyläjärven länsipäästä 1,1km lounaaseen metsätien laidalla.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Raunio

1999

21.2.2010

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)


7634280

3494600

Huom:


Kohde löytyi ohi kulkiessa 1999.
Ei näy merkintää kartoissa.
Kullankaivaja Jalmari Hepo-ojan rakentamia mökkejä joita hän käytti metsätöissä ja perheen kesäpaikkana sekä marjareissuilla. J. Hepo-oja oli noilla main metsätöissä 70-luvun alkuun. Isompi parakkimainen rakennus ja talli hevosille. Purovarressa ollut sauna on purettu. Pikkumökki tuotu paikalle Inarista ilmeisesti myöhemmin (1970-luku?).
Isompaa mökkiä käytetty vielä 80-luvun alussa. Sen jälkeen on satunnaiset ohikulkijat saattaaneet käyttää mökkejä tilapäisenä sääsuojana. Vielä 1990-luvun lopussa siellä käydessäni oli seinät pystyssä ja katto päällä mutta ei niistä enään ollut juuri sääsuojaksikaan. Talli oli huonoimmassa kunnossa. Viereinen metsätie on ilmeisesti 1990-luvun puolivälistä. Rakennuksille on kuitenkin päässyt autolla jo aiemmin.
J. Hepo-ojalla oli jossain kauempana toinenkin pöksä. Se oli puoliksi maan sisään rakennettu yöpaikka.
Koordinaatit likiarvoja koska kohde ei esiinny kartoilla.
Arvo Ruonaniemi kertoo kirjassaan jotta tuolla suunnalla olis sodan jälkeen ollut ns. "Ahman savotta".

Päiväkirjamerkintöjä:

2,9,1999 ". . . Metsäautotien pääty löytyi Kyläjärvenpaloilta. Siinäpä sitä sitten talssin ylimitoitettua tietä hakkuualueen keskellä. Ei sentään ihan aukkoa vaan muutama isompi siemenpuu siellä täällä ja harvaa 1-2m taimikkoa. Pienen matkan päässä oli hylätty rakennusryhmä. Pari parakkia ja yksi joka näytti ihan hevostallilta. Pienemmän tuvan seinään oli kirjoitettu: "Isäni Jalmari Hepo-oja rakensi nämä tuvat 60-luvulla. kuka xxxx on vienyt isommasta kaminan". Teki mieli jatkaa "ja tallista ruunan". Pihalla oli tukkireen jäänteitä joten saattaa olla 60-luvun savotan taukotupia. . ."