Pääsivu Lapin kämpät Hammaskaira Kultalan uusi autiotupa

HAMMASKAIRA
KULTALAN UUSI AUTIOTUPA
LAPIN KÄMPÄT    KORTISTO    KARTTA

Kohteen tyyppi:

Kohteen sijainti:

051

Edellinen

Seuraava

Autiotupa / Vuokrakämppä

Kultalan itäpuolella sopivan etäisyyden päässä historiallisista rakennuksista.

Kohteen kunto:

Paikalla käynti:

Tietoja muutettu

Hyvässä kunnossa

1999, 2004, 2008

06.05.2018

Rakennusvuosi:

Koord. X(P)

Koord. Y(I)

1996

7602470

3487230

Huom:

 LISÄKUVIA

Rakennuksessa oli aluksi varaus- ja autiotupapuoli. Vanhoja rakennuksia kunoittaen ei ole käytetty pyöröhirttä. Uutuuttaan vaaleassa tuvassa kerrossängyt 8 hengelle, kamiina ja kaasuliesi. Siisti ja tilava mutta uutena jotenkin tunnelmaton.
Varaustupa muutettu vuokratuvaksi 2010. Katot uusittu 2012-13 (Luontoon.fi).

Vanha 1970-luvun autiotupa oli lähempänä siltaa ylhäällä jokitörmän reunalla. Se paloi 1995.

Katso Kultala

Päiväkirjamerkintöjä:

27.8.1999 "Loppumatkasta aina hoppu. Puuskuttaen ylös Kultalan pihapiiriin. Huomasin vanhan autiotuvan palaneen ja uutukaisen rakennetun oikeaoppisesta syrjemmälle. Täälläkään ei ole ketään. Lämmin kuppi ja kaakaot päälle. Kiersin tuvat ja palasin istuskelemaan. Olin ajoissa paikalla joten matkan jatkokin käväisi mielessä. Vieraskirjan mukaan viereiseltä mäeltä 1km saa 3 palkin yhteyden GSM-puhelimella. Läksin koittamaan. Mukavan näköistä metsää vaan mäeltä juuri ja juuri 1 pykälä ja tekstiviestit lähti Å3 yrityksen jälkeen. Sapuskaa laitellessa vilahti joella kanootti ja odotin seuraa, ihan turhaan. Auringonlaskun aikaan uudella sillalla ja vastarinteen portailla kameran kanssa. Kuumeinen olo jatkuu joten katotaan nyt huomista suuntaa aamulla kun säitäkin näkee. Päivän patikka 12 + rapiat ilman rinkkaa. Nyt vaakatasoon sillä fysiikan lakien mukaankin neste hakeutuu vaakatasoon ja ihmisestähän on 90% vettä."

28.8.1999 Lauantai "Heräsin kun joku lähti tai käänty tuvan ovella. Näin lähellä ihmistä en vielä tällä reissulla ole ollutkaan6 . Kello on Å 6.30 ja päätin nousta ylös kun tuo aurinkokin on jo lämmityspuuhissaan.
Aamupuuhista ankarin oli tuo reitin valinta."

14.9.2004 Tiistai 8. vaelluspäivä "...Taivas harmaantui pikkuhiljaa ja odotettavissa on tihkusateista iltaa. Matka jatkui Ivalojokea alas. Reitti on helppo ja kaunis. Kultalan sillalla näkyi kulkijoita, 1. 2. 3. 4. 5 . . .8 perkele! Toivottavasti menevät varauskämppään. Kultalan pihaa oli raivaamassa kaksi mettähallituksen kaveria. Polttelivat risuja. Paikalta on kaadettu runsaasti puita ja tehty näin Kultalan pihapiiriä avoimemmaksi.
Autiotupa oli tyhjä ja lämmin. Laitoin kahvivedet kiehumaan. Jonkun jättämät näkkärit kelpasi. Matkalla mussuttaa mielellään jotain, kokoajan olisi valmis tunkemaan leipää suuhun. Vaan kun ei jaksa kantaa ja näkkärikin vie tilaa sekä murenee. Näin turistipolun päässä olevalta tuvalta en tunne mitään omantunnontuskia syödä ja käyttää tupaan jätettyjä tavaroita. Mettähallituksen kaverit tuli pitämään taukoa kun ulkona oli alkanut sataa. Vaihdoin muutamia sanoja. Tekevät raivuu hommia näillä pihapiireillä ja mm purkavat retkeläisten nuotiokehiä pitkin jokivartta.
Kun aikaa oli niin läksin tuonne pohjoisrinteelle koittamaan jospa saisin tekstiviestit lähtemään. Tihutti mutta onhan illaksi tupa jossa varusteet kuivata. Yhteyttä en saanut.
Tuvalle tullessa sinne oli saapunut pari henkeä ja myöhemmin kaksi lisää. Siinä sitten ilta vierähti syöden ja jutellen. Omat tavarat oli kuivia kun ehdin tänne ennen sadetta mutta toisten vaatteet täytti sitten narut."

15.9.2004 Keskiviikko 9. vaelluspäivä "Tuvassa ei tarvinnut palella. Mutta nukuin kuitenkin levottomasti. Lonkat alkaa painaa kyljellä maatessa. Runsaat iltajuomiset "teetä ja teräviä" pisti yöllisille pusikkokäynneille. Tuvassa kiersi kaino kuorsaus moniäänisesti.
Nousin ennen seitsemää. Kävin ensin tekemässä reilusti klapeja. Vein sylillisen tupaan, muut nukkui vielä (oletan). Nappasin kameran olalle ja lähdin Kultalan aamua kuvaamaan. Taivas oli lähes pilvetön. Aamun ensi säteet valaisi joen vastarantaa. Huoltomiesten risunuotio kyti vielä.
Kun palailin tuvalle oli siellä jo noustu. Laittelin sapuskaa ja hakeuduin matkaan. Sää pysyi pilvettömänä mutta maa oli varjopaikoista kuurassa ja kivet vaarallisen jäisiä..."

6.7.2008 sunnuntai "...Kultalaan runttasin sitten pikamarssia hieman kivikkoista joen eteläreunaa. Yksi kivikehä oli matkalla.
Kultalassa yksi pariskunta juuri menossa uimaan. Majoituin tupaan. Iltatee ja rupattelua. Menin vielä toviksi Kultalan päärakennukseen kirjoittelemaan kun muu tupa painui makuupusseihin. Yöllä kävi joku tuvassa mutta jäivät ulos. Aamulla oli pari olut tölkkiä ovenpielessä."

7.7 ma "Kahdeksan aikaan ylös. Taisin kuorsata kun siitä supateltiin. Pariskunta lähti Ritakoskelle päiväreissulle. Minä kiersin kameran kanssa kultalan ympäristöä...
...Kello oli jo 1/2 1 kun astelin sillan yli. ..."

Katso Kultala