Kohti pohjoista Aatsa Kutukoskelle Kalastelua ja sadetta Aatsajoelle Pitsijärvelle Ropin kyljessä Akkispahta Kohti maantietä Etelään Kotiin Loppukommentteja

Paluu Ropin ympäristöön 13-vuoden jälkeen.

Turhankävelijä

   Ennen matkaa

Talven aikana päätin, jotta kesällä teen vaelluksen Ropille. Jollei muuten niin yksin. Siihen jäikin ennakkovalmistelut pitkäksi aikaa. Kesä lähestyi ja heräilin hissukseen kuivattelemaan ruokatarpeita ja hankkimaan muutakin retkimuonaa. Varusteet oli pääosin olemassa. Makuupussia katselin mutta vuotava makuualusta olikin sitten ainoa jonka uusin. Suunnitelmat tarkentui ja tällä kertaa reissu varmistui yksin vaellukseksi. Reittisuunnitelma ja kämppäkohteet tuli katsottua. Uudet kartat tilattua jne. Yksin vaeltamisesta olikin jo kulunut muutama vuosi joten fiilis oli toisenlainen kuin aikoinaan. Epäröin hieman omaa kuntoa, sitä kun ei ole tullut ylläpidettyä riittävästi talven aikana. Aloitin työmatkapyöräilyn. Hieman runsas kahdeksan kilometriä suuntaansa, 4-5 kertaa viikossa. Kaipa tuo auttoi. Pääosa kesälomasta meni sukuloidessa ja mökkeilyn merkeissä. Loman jälkeen oli hyvä olla pari viikkoa töissä, jona aikana sai vaellusvarusteet ym. koottua lähtövalmiuteen.


   Kohti pohjoista

Perjantai 10.8.2018


18:44 Juna Helsingistä. Mika tuli kyytiin Pasilasta. ”Taloksi” asettautumisen jälkeen siirryttiin ravintolavaunun puolelle, jossa käytiinkin sitten yhden tuopin ja pullakahvien ajan läpi päivän politiikka, nykyarkkitehtuuri, työ-olosuhteet, menneet vaellukset ja tämän kertainen suunnitelma.
Tampereen kohdilla vetäydyttiin hyttehimme. Mika on yksi ”uhri” lappinvaelluksille houkuttelemieni ihmisten joukossa. Toki lappi oli hänelle jo entuudestaan tuttu muussa kuin vaellus mielessä. Yhdessä ollaan vaellettu jo neljästi. Nyt varattiin toisistamme tietämättä hytit samaan junaan. Eri erämaa sentään. Mika oli matkalla Kalddoaiviin kalastelemaan.

   Aatsa

Lauantai 11.8.2018

Herätys klo. 6:00 ja aamupalalle ravintolavaunuun. Toivotimme toisillemme hyvät reissut. Rinkan haku hytistä ja Rovaniemen asemalle odottelemaan bussia. Aikataulut on muuttuneet kun bussi ei lähdekkään heti junan tultua vaan sitä joutuu odottamaan liki tunnin.
Pitkä ja puuduttava matka alkoi. Kovin on vähänlaisesti matkaajia isossa bussissa. Pari nuorta koitti nukkua penkillä, yksi ulkolainen etupenkillä ja pari muuta. Ensimmäisellä reissullani, vuonna 1977 haettiin jostain telttatuoleja, joilla osa istui keskikäytävällä ja pari reipasta matkusti bussin takaosassa, isossa tavaratilassa rinkkojen päällä.
Muoniossa tunnin tauko. Söin paikallisen burgerin ja poikkesin viereiseen alkoon. Parin desin muovinen jallupullo täydensi iltaeväitäni. Kännykän orjana katselin vielä säätiedotuksia ja ”sometin” etelään.
Muoniosta meitä jatkoi enää kaksi matkustajaa. Kuski pysähteli ja heitteli postit tien vierustan laatikkoihin. Kaaresuvannossa vielä pullakahvit ja sitten tiiraamaan Pättikän kohtaa.
Kolmen jälkeen iltapäivällä jäin tavaroineni tienvarteen, pientä pakkaamista, purkamista ja säätämistä sekä etsimistä.
Alkumatkan reitiksi suunnittelemani mönkijänura löytyi helposti ja osottautui hyväksi kulkea. Hetken käveltyäni oli polun vieressä ainakin neljä sodan aikaista korsun kuoppaa. Ne oli siinä mönkijänuran mutkan kohdalla ”hiekkakuopan” takana. Poterot oli hiekkapenkkaan kaivettuja, syviä ja nelikulmaisia. Ilmeisesti Saksalaisten majoitus tai varastotiloja. Puutavaraa ei niissä ollut näkyvissä. Otin vain muutaman kuvan, se enempää en jäänyt kuoppia tutkimaan. Muitakin sotajäänteitä mm. poteroita ja metalliromua, oli vielä ennen ensimmäistä suojuottia.
Mönkijänura oli selkeä ja pääosin hyvällä kulkumaalla. Vettä täällä on satanut, joten urien pohjalla ei aina viitsinyt lampsia. Muutama suon ylityskin oli märkä ja rapainen.
Hapakan kohdalla oli sitten hieman kivisempää maastoa. Hapakan jälkeinen isompi suo oli läpihuutojuttu, kovapohjainen ja erittäin helppo kulkea. Tätä suota olin kartoilta ennakkoon katsellut, epäillyt sen ylitettävyyttä ja vaihtoehtoisia reittejäkin miettinyt.
Puolisen tuntia tuli vettäkin taivaalta, joten kuljin sadeasussa osan matkaa. Niin . . . ne suon ylitykset ei olisi ollut muuten hidastaneet matkaa ellei hilla olisi kypsää ja sitä oli runsaasti. Aamupuuromarjat mukaan.
Aatsan autiotalo tuntui siirtyneen kauemmas. Aina matkan loppupää tuntuu pidemmältä kuin alkutaival. Siinä on jokin verran tasaista koivikkoa ennen aukeaa pihakenttää. Joku lautakasakin oli mönkijänuran vieressä lahoamassa. Ei näyttänyt rakennuspaikalta. Joku kuorma oli vain jäänyt siihen.
Itse pihakenttä on laaja ja sisältää paljon ihmisten kätten jälkiä. ”Päärakennus” ei enää tarjoa kuin hätäsuojaa jos ei pelkää sen sortuvan niskaan. Päärakennuksen vieressä joku kellarin/pikkukammin tapainen ja toinenkin luhistunut rakennus. Lähempänä jokea WC.n jäänteet. Päärakennuksen takana on ollut joku isompi rakennus josta on jäljellä vain penkkaa, kellarikuoppa ja piisin pohja. Olisiko alkuperäinen päärakennus. Kerrotaan, jotta Aatsan rakennukset olisi hävitetty sodan aikana ja ne olisi rakennettu uudestaan Saksalaisten rakennelmista kerätyistä hirsistä ja muusta puutavarasta. Kun paikalta lopuksi lähdettiin niin hirret olisis viety mennessä ja rakennus/rakennukset olisi pystytetty uudestaan Pättikään. Koska tämän ison perustuksen kohdalta ei puutavaraa löydy, niin se sopisi kerrottuun hirsien posvientiin.
Hieman sivummalla on hirsinen sauna jonka katto on sortunut. Sen eteistä on ylläpidetty ja ihan viimeaikoina kunnostettu. Eteisen seinän vierellä on lautoja ja uusia tiiliä. Isompikin kunnostus lienee ollut aajatuksena. Saunan takana on luhistunutta latoa tai puuvajaa muistuttava puurykelmä. Pihakentän koilispäästä Aatsakursun itälaidalle johtavan mönkijänuran vieressä on kolmen turvekammin reunapenkat. Kammit ovat olleet nelikulmaisia. Vielä yksi kammin pohja löytyi Pättikän suunnalta tulevan polun vierestä ja yksi kellarin jäänne pihakentän etelälaidan rinteeseen upotettuna. Paikalla ei ole ollut mikään pieni metsäpirtti vaan vauraan oloinen talo.
Pihakentällä oli kyllä tilaa teltalle mutta päivän sateiden ja huomiseksi ennustetun sateen takia, parin kilometrin päässä oleva autiotupa houkutteli. Pääsisi ainakin sisätiloihin.
Aatsajoen ylitys ei mönkkärin polun kohdalta ollutkaan ihan läpihuutojuttu. Syvä. Riisuminen ei innostanut. Siihen oli kivien ja rantapenkan varaan laitettu riukuja, jotka houkutti ylitykseen pienellä riskillä. Laitoin vielä yhden riun lisää ja lähdin koittamaan. Hyvin varovaisesti ja tunnustelevin jalkojen siirroin siirryin eteenpäin vaellussauva tukena. Yli pääsin, mutta moni olisi jättänyt menemättä. Paikka sinäänsä ei ollut vaarallinen mutta, totaalinen kastuminen olisi kaatuessa ollut seurauksena.
Ja sitten alkoi sataa. Vieläpä kohtuullisen hyvin. Suorin reitti autiotuvalle ei houkuttanut, sillä maasto oli omenapuukoivikkoa ja kivistä mättäikköä, lisänä tämä sade. Päätin siis seurata mönkijänuraa ylemmäs avoimempaan maastoon.
Kiersin Unnavaraksen pohjoispuolitse. Kivikkoista oli tuollakin, mutta näki sentään eteensä. Unnajärven rannalla, sen keskivaiheilla, olleen parakin paikka löytyi. Typerä paikka autiotuvalle.
Vielä pieni rupeama Aatsan tuvalle. Koska tupaa ei enää huolleta, niin sen kunto ja jopa olemassaolo askarrutti. Kun katon harja tuli näkyviin, niin huokaisin.
Kattohuopa repsottaa katon molemmista päistä niin että laudoitus näkyy, mutta onneksi vain päätyräystään yltä (toistaiseksi). Tuvan ympäristö on ruohikkoinen ja kivinen. Muuten ympäristö on avoin ja puuton. Järvestä laskeva puro on alempana useamman kymmenen metrin päässä. Tupa itsessään on standardimallinen: perällä laverit, keittiönurkka, kamiina ja pöytä vastakkaisilla seinillä, pieni tuulikaappi. Hirret näyttäisi olevan hyvässä kunnossa. Ovet kanittaa, kun koko mökki on hieman kallellaan. Katto vuotaa. Keittotilan lattialle laitoin pesuvadin, jotta lattia ei kastuisi ja sukkani säilyisivät kuivina. Piipun läpiviennin kohdalta tippui kamiinan päälle vettä.
Halkovajassa oli vain pari klapia ja sisällä muutama. Pistin kamiinan tulet puita säästellen. Varusteet oli kuitenkin mukava saada kuiviksi. Kämpän hylkääminen huollon piiristä on käsittämätön juttu. Kattohuovan kunnossapito ja puiden tuonti ei voi olla kohtuuton uhraus. ”Saakelin tunarit”, sanois UKK.
Ilta oli jo pitkällä, joten pöpperöä tekemään ja yöpuulle.

  Kutukoskelle

Sunnuntai 12.8.2018

Hyvin nukutti. Laveri vain oli hiukan kova, vaikka allani oli uusi 38mm ilmapatja ja lisäksi 8mm solumuovi lonkan kohdalla.
Vaikka illalla söin hyvin, niin oli kova nälkä heti aamusta. Säätilan tarkkailua. Säätiedotuksessa lupaavat sateen hellittävän iltapäivällä, joten päätin jäädä odottelemaan. Levätään nyt ja kirjoitellaan matkapäiväkirjaa. Lähden liikkeelle päiväsapuskan jälkeen. Huomis` aamuksi on luvattu sateetonta, joten voisi jäädä matkallekin yöksi, jos ei Kutukoskelle (14km) viitsi tai jaksa mennä.
Säätiedotusten lupaaman sateen hellittämisen johdosta ländin kolmen aikaan liikkeelle. Toki se on myöhäinen ajankohta lähdölle. Mietin, jotta ilman isompia taukoja olisin 21:00 - 22:00 perillä, jos kulkuvauhti olisi n. 2,5km tunnissa. Alkumatka tihkukuuroissa kohtuullisen hyvää maastoa. Maisemia ei juurikaan tullut ihailtaua. Ollaan lähes puuttomalla ylängöllä, jota reunustaa matalat tunturit/vaarat. Tavoitin pian Aatsan talolta lähteneen mönkijänuran, mutta se muuttui pian tavalliseksi poluksi ja katosi lopulta.
Aatsakursu näkyi oikealla möykkyisenä maastona ja sen itäreunan pahta komeana. Harmi että säät oli mitä oli. Tuolla pahdan reunalla olisi varmaan upeat maisemat. Nousin hissukseen ylemmäs pienin kaarroksin kohti Suohpatvárria hakien parempaa kulkumaata jalkojen alle. Kursu näytti aika ikävältä maastolta. Kulkeekohan siellä kukaan koskaan?
Suohpatvárrin länsipuolen harjanteella pidin penen istuskelutauon. Siellä oli pari ruosteista kamiinanputkea tai muuta putken pätkää. Mitään mutta ihmisen toimintaan viittaavaa ei ollut. Viestittelin vielä etelään, kun ei tiedä Vuontisjärven laakson kuuluvuuksista. Tähän viiden kilometrin matkaan oli kulunut noin kaksi tuntia, joten meno Kutukosken tuvalle asti oli realistinen.
Alamäki alkoi ja samalla Čáibma tuli näkyviin. Sateet väistyivät ja matka tuntui menevän ripeästi. Aatsajoen latvakurulla pidin evästauon. Siinä on komea kalliorotko. Kiertelin kallion reunamilla hakien hyvää paikkaa kuvaamiselle, mutta olisi pitänyt päästä alas tai vastakkaiselle puolen. Kello näytti seitsemää, joten arvelin olevani perillä ennen kello kymmentä. Maisemat on täällä avoimia ja maasto hyväkulkuista. Kilpparin suunnalla sataa ja Ropikin on pilvessä, eli ei mikään valokuvaussää, eikä tosin ollut haluakaan pysähdellä.
Kovin on ryppyiset korkeuskäyrät Gođđovárrilla, joten kirtämisen arvelin ikäväksi. Siis syynta suoraan huipulle ja sieltä ala. Gođđovárri on rinteeltään loiva ja hyväpohjainen kulkea. Rinteessä alkoi kuitenkin voimat huveta, mutta parempi jatkaa ylös asti ja pitää tauko siellä. Huipulta on hyvät maisemat jos sää vain suosisi. Pieni tihkusade oli taas alkanut.
Lasku Kutukosken varteen ja ylityspaikan etsintä. Jokivarressa oli kalastaja vastarannalla. Ei osannut neuvoa hyvää ylityskohtaa. Kelvollinen kohta löytyi pienen lompolon yläpuolelta, joen ylimmän koskiosuuden alapäästä. Rannalla olleista ylityssauvoista päätellen, siitä oli muitakin mennyt. Kalastaja jäi vastarannalle varmistelemaan ja kuvaamaan. Vaellushousut piti otta pois. Kahta sauvaa käyttäen pääsin kohtuullisen helposti yli. Vettä oli polviin asti.
Lampsin sukkasiltaan pari sataa metriä tuvalle jossa oli paikallinen kaveri ja pihalla pari mönkijää. Tupa oli lämmin. Tuo paikallinen ja jokivarren kalastaja olivat seuraavana päivänä menossa hakemaan mönkijöilla seitsemää kalastajaa alempaa Torisenon varrelta. Sanoivat lähtevänsa aikaisin. Päätin mennä teltalle yöksi, mutta muuten hyödyntää tupaa.
Turinoitiin samalla kun minä laittelin sapuskaa. Rannan kalastaja paisteli kamiinassa makkaraa kun koskesta ei tullut mitään. Tarjosivat tölkin Olvia. Kännykän kuuluvuutta täällä alhaalla ei ole, joten teltan pystytyksen jälkeen kävin ensin testaamassa tuvan takaisia kukkuloita ja sitten saamani ohjeen mukaan mönkkärin uraa ylös ja itään.
Vuontiskielaksen rinteellä tuli vastaan pari kaveria. Kalastelemaan tulossa. Jatkoin vielä hetken ylöspäin ja sain kännykälle yhteyden. Liki kilometri piti tuvalta kävellä.
Kutukosken tupa on siisti ja käyttöäkin näyttää olevan. Itse en viitsi mennä kuuden hengen laverille kuorsaamaan ja toisten unia häiritsemään. Olen kerran itse lähtenyt Pöyrisjärvellä aamuyöstä laittamaan telttaa pystyyn, kun vieruskaveri kuorsasi niin, että laveri tärisi. Mukavan kännykkä-iltalenkin jälkeen uni maistoi.







  Kalastelua ja sadetta

Maanantai 13.8.2018

Heräsin sateettomaan aamuun. Sain nukuttua kohtuullisen hyvin. Öiset pusikon vierellä käynnit saavat aikaan vilunväristyksiä. Lämpöisestä makuupussista +6´C lämpöiseen ulkoilmaan, ….hurr!.
Tuvassa yöpyneet rajamies ja hänen Ruotsalainen ystävä, lähtivät kuuden aikaan. Mönkijöiden äänet herättivät minut. (Eilen illalla tuvalla tapaamani paikallinen oli entinen rajamies joka oli kulkenut näillä seuduilla n.50 vuotta ja koskella tapaamani kalastaja oli siis Ruotsin puolelta mutta puhui hyvin suomea). Autiuotupa jäi tyhjäksi. Asettauduin taloksi. Laitoin kamiinaan tulet ja asensin märät varusteeni kuivumaan, en hoksannut tehdä sitä illalla. Aamupuuroa nauttiessani päätin aloittaa kalastelun ja jatkaa matkaa vasta myöhempään päivällä.
Päiväkirjan ajantasalle saattamisen jälkeen kiersin ensin katsomassa olivatko illalla tulleet kaverukset lähteneet. Heidän leiri oli hiljainen, teltalla ei ollut elonmerkkejä.
Läksin virvelin kanssa Kutukoskelle. Ylempänä joen luususassa ei mitään. Kosken kohdalla toisella heitolla harjus. Muistin alamitaksi 40cm ja tämä taisi olla hieman alle. Kun kalaa tulee toisella heitolla niin kai sitä tulee lisääkin, ajattelin. Joten päästin ”alamittaisen” pois. Sitten sainkin heitellä, viskoa, vaihdella viehettä ja paikkaa. Ei tärppiäkään. Suvannon alapuolelta sitten onnistui. Hieman edellistä pienempi mutta päätin pitää sen.
Yllä lensi vesitaso. Vieraita oli tulossa. Harmittelin. Palasin tuvalle, laittelin keittimen valmiiksi ja perkasin kalan. Päätin tehdä kalakeittoa katkarapusoppaan. Vesitaso toi rantaan isän ja pojan kalavehkeineen. Asettautuivat tupaan ja valmistautuivat samantien järvelle kalaan. Söin soppani. Maku ei ollut ravintolatasoa. Valmiskeitto olisi pitänyt tehdä miedommaksi. Nyt harjuspalojen maku hukkui.
Mietin hetken mitä tekisin. Päätin jatkaa matkaa. Keitin kuitenkin kahvit. Teltan purkamisen ja rinkan pakkaamisen aikana kalastajat saapuivat muutaman ahvenen kanssa.
Klo 15:00 lähdin polkua kohti alempaa Vuontisjärveä tarkoituksena katsoa Kaskasjoelle siirretyn tuvan paikka ja jatkaa Vuontisjärven koillisrantaa pitkin kohti järven toista päätyä jossa on iso hiekkaranta. Sade alkoi heti lähdettyä. Sadekamppeet päälle. Harjua seuraavaa polkua kunnes tuvan paikka löytyi. Pari kuvaa lennossa ja kohti järveä. Oli sään kannalta lohduton näky. Täysin harmaa ja kauttaaltaan sateinen maisema. Järven länsirannalle pääsyn esti 2m leveä ja syvä puro. Siellä oli kotapuut ja vene. Edessä oleva rantakin näytti pusikkoiselta jne. Minkälainen ylityspaikka takaisin Vuontisjoesta olisikaan järven toisessa päässä. Oli päätöksen tekemisen paikka. Tuonne suunnitellulle reitille en ainakaan tällä säällä mene pelkän hiekkarannan takia. Päätin siis jatkaa järven itärantaa.
Tullessa olin katsonut jotta Kutukosken alapää olisi leveä ja mahdollisesti ylitettävissä. Palasin hieman taaksepäin ja laskeuduin joen rantaan. Ylitys näytti mahdolliselta. Housut pois ja koskeen. Olisi siinä saappaatkin riittäneet. Sää näytti harmaammalta ja sade jatkui taukoamatta. Hetken seisoin paikallani ja kiroilin säätä. Ei ollut mielekästä jatkaa. Takaisin Kutukosken tuvalle on matkaa noin 1km. Nöyrryin ja nielin ylpeyteni. Takaisin joen yli, nyt saappaat jalassa, ja pikamarssia mönkijän reittiä tuvalle.
Hiukan selittelin tuvassa olleille Tamperelais kalastajille mutta ymmärsivät toki ja pitivät järkevänäkin paluutani. Mikäpäs siinä sitten loppupäivää vietellessä. Söin hyvin. Rupateltiin. Poika lähti vielä koskelle kalaa koittamaan. Minä laitoin sadeasun päälle ja lähdin sapuskan sulatus kävelylle. Eiliseen tapaan tunturiin viestejä vaihtamaan. Nyt sain kavuta pari sataa metriä ylemmäs. Säätiedoitukset lupaili paranevia säitä.
Istuttiin vielä iltaa tuvassa ja kamiinakin lämmitti kuivateltavia varusteita. Poika ei saanut saalista. Mukavaa juttuseuraa. Paluu tuvalle ei harmita, päinvastoin. Kun sade lakkasi illaksi ja säätiedoituksissa oli luvattu ettei ala uudestaan, niin laitoin teltan pihalle. Teltassa nukkuu hyvin ja omassa rauhassa.

  Aatsajoelle

Tiistai 14.8.2018

Illan kahvikupposet tiesi yöllisiä puskanvierus reissuja. Lämpötila ulkona alle +5. Ei ollut mukavia. Herättyäni lopullisesti n.8:00 hiivin tupaan ja aloin laittelemaan aamupalaa. Tamperelaiset nukkuivat tai viivyttelivät muuten vaan heräämistä. Syötyäni nousi isä jo ylös katselemaan tyyniä vesi, poika vain käänsi kylkeä.
Läksin liikkeelle hieman ennen kymmentä. Edessä tuttu mönkijänura. Kaskasjoelle siirretyn tuvan paikalle tullessani, tuli mieleen käydä etsimässä merkkejä Kalttopään torpasta. Laskeuduin harjulta sen pohjoispuolelle. (Vuoden 1950 yleiskarttakirjassa on rakennuksen merkintä ja teksti ”Kalttopää” Vuontisjärven eteläpäässä, harjun tyvellä.)
Löysin ylityspaikan eilen esteenä olleesta suopurosta, ylitin sen ja rämmin alemman Vuontisjärven päähän. Kiersin ja kuvasin mutta ei löytynyt merkkejä rakentamisesta. Vain jokunen aukeampi tasanne. Pieni mutka siis matkaan ja jonkin verran kului aikaakin mutta, en antaisi itselleni anteeksi etten edes yrittänyt löytää Kalttopäätä. Nyt ainakin tiedän ettei siellä ole kiinteän rakennuksen perustuksia. Onko jossain lähettyvillä?
Palasin pienen matkaa ja laskeuduin eiliselle Kutukosken ylityspaikalle. Tuntuiko veden pinta nousseen? Menin enempiä empimättä saappaat jalassa yli. Toiki sadehousut jalassa saapaiden varsia roiskeilta suojaamassa.
 Joen ylityksen jälkeen kiertelin hieman alatasanteella. Paikalla on useita peurakuoppia jotka piti katsastaa, näyttivät niin kammin tai muun asumuksen kuopilta. Kipusin ylös laakson reunan päälle. Vuontisjärven länsiranta on hyvää kulkumaata ja ylhäältä komeat maisemat. Matka jatkui mukavasti. Pilvipoutaa.
Alemman Vuontiksen puolivälissä on kapeikko ja sillä kohtaa näytti kartankin mukaan olevan hiekkaranta. Hiukan joutui laskeutuessa kiertelemään mutta kannatti tulla järven rantaan. Komea hiekkaranta. Rantamättäällä mukava istua ja katsella maisemia Ropin suuntaan.
Laskin rinkan ja laitoin keittimen lämmittelemään vesiä. Samalla tein tutkimusmatkan ympäristöön. Rannan takana tasaista ja hyviä telttapaikkoja. Ranta matalaa hiekkapohjaista. Pikkukalat pintoi rannan tedustalla. Salmi näytti kuin siitä voisi kahlata toiselle puolen. Kapea se on mutta varmaankin syvä toiselta rannalta, ehkä järven puolelta kiertämällä voisi päästä paremmin vastarannalle. Vesi oli yllättävän lämmintä, sen puolesta kahlaamista olisi voinut kokeilla.
Sopan keittämisen ja syömisen jälkeen lähdin koittamaan kalaonnea. Järven puoli oli liian matalaa kalastamiseen. Salmen suussa ei elonmerkkejä. Salmessa ja sen itäpuolella oli liikettä. Vaihdoin pari kertaa uistinta kunnes vanhalla uskollisella tärppäsi. Harjus nappasi. Se oli myös ilmeisen mitat täyttävä. Siitäpä sitten uuden sopan laittoon. Kalapalat kattilaan ja keittelyn jälkeen vesi vähiin ja sulatejuusto sekaan. Namia.
Järven takana näkyi laaja ja voimakkaan oloinen sadepilvi. Seurailin sen kehittymistä ja oli pääteltävissä sen tulevan sateineen tällekin rannalle. Hitaasti mutta varmasti.
Pakkasin repun ja mietin jatkoa. Kastuminen olisi ollut varma jos olisin lähtenyt liikkeelle, joten pistin teltan pystyyn ja tavarat sisälle. Itse menin pian perässä. Pian tulikin vettä taivaan täydeltä.
Kuuro oli lyhyt joten pääsin vielä hyvissä ajoin jatkamaan pitkin järven rantaa. Vuontisjärvi loppui aikanaan. Hiukan piti järven loppupäässä mutkitella hyvää kulkumaata etsiessä, mutta mikäs tässä poutasäässä.
Koko ajan on ollut  hiukan hakusessa mihin suuntaisin ja moneksiko yöksi. Säätieteilijät lupaavat huomiseksi hyvää mutta To ja Pe vettä. Onneksi sentään La aurinkoa. Suuntasin sille 2005 leiripaikalle jossa olin porukkareissulla. Kello oli jo sen verran etten ajatellut tälle päivälle lisäkalastusta.
Muistin jotta olimme ylitäneet pienen Kiinanmuurin, eli kivisen harjun. Siispä ylitin sen. Seuraavana oli Aatsajoki. Ranta ei näyttänyt tutulta, joten jatkoin ylävirtaan. Nyt rupesi muistikuvatkin nousemaan mieleen. Tuo suvanto, nuo kosket ja tuo lampi. Viimeksi niistä saatiin aamukalat. Sitten vain ylityspaikan etsintään. Pitkän lammen yläpäässä joki tulee kivikon sisältä, joten siitä siististi saappailla yli. Mutta sitten! Edessä oli varsinainen viidakko. Piti tunkea itsensä, rinkan kanssa, läpi läpitunkemattomasta käärmepajukosta. Olipa kokemus. Jääkaapin kokoisten kivien välissä luikerteli pajun runkoja kuin viidakossa konsanaan. Noin 20m hankalaa maastoa, sitten avautui mitä ihanin koivumetsikkö mustikoineen.
Pieni kartan tarkistus ja johan eteen aukeni tuo 13-vuoden takainen leiripaikan painanne. Silloinen nuotion kivikehä vielä paikallaan, siinä kasvoi hyvä heinikko. Polttamattomia (lahoja) koivunrunkoja ympärillä ja sitten ne osin jo lahonneet kotapuut. Pistin leirin pystyyn ja tulet nuotioon. (Tuohta riittää märkienkin puiden sytyttämiseen, sen verran on kuolleita koivunrunkoja ympärillä. Ruokakin maistui taas.
Vielä pieni iltakävely ympäristössä. Ei puh. kenttää.

  Pitsijärvelle

Keskiviikko 15.8.2018

Teltassa nukkuu hyvin. Vähän turhankin pitkään. Aamutoimien ja aamupalan ajan istuin ja oleilin nuotion vieressä itikoita paossa. Samalla mietiskelin päivän ohjelmaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin vielä 2 yötä täällä jokien välillä. Jos torstai ja perjantai sataa niin molemmat päivät pitänee varata paluumatkalle. Eli tänään pitää siirtyä Pitsijärvelle hyviin asemiin. Eilen illalla jo katsoin reittiä sinne. Jospa menisi sinne laittamaan leirin pystyyn ja lähtisi sieltä iltapäiväkävelylle lähiympäristöön. Kalastus näissä lähiseudun pusikoissa rämpien ei nyt oikeen innostanut.
Siis tämän leirin purku ja matkaan. Koivikko on kaunis ja paljakan viereinen katajanurmikko kuin puistosta.
Aatsajoen ja Vuontisjoen yhtymäkohdan katsastaminen kiinnosti. Jospa kuitenkin kalastaisi hetken siellä. Kun se ei suurta mutkaa reittiin tehnyt, niin poikkesin. Molemmista joista pääsee kahlaamaan yli juuri niiden laskiessa yhteiseen lompoloon. En toki kokeillut mutta näkee sen rannaltakin. Hyviä leiripaikkoja ympäriinsä, siis myös kalastajat liikkuu näillä paikkeilla.
Jossain tuolla suvannon takana voisi olla se toinen 50-luvun yleiskarttakirjan Kalttopään talo. Mitään ei näy tälle rannalle. Heittelin jokien yhtymäkohdassa tovin. Vaihdoin uistinta ja heitin taas. Ei tulosta. Muutama heitto vielä toisaalla lompolon rannalla.
Seurasin vielä jokea alavirtaan ison mutkan kohdalle. Kokeilin vielä kalastusta mutta siellä joki on niin kivinen ettei uistin tahdo sekaan sopia. Pakkasin kalavehkeet ja sitten suora suuntaus Pitsijärvelle.
Marseskaidin ylityksen jälkeen kartat ei ole ihan kohdillaan. Marsujoelle tullessa ei ollut sitä kuivan maan kaistaletta, eikä joen vastarannalla, joelle asti yltävää koivikkoa. Ei pitänyt kartta lupaustaan. Tuo aiheutti turhaa sivuttais siirtyilyä, ympärille pälyilyä ja pähkäilyä. Eteneminen oli seis, kunnes kokosin itseni ja painuin suoraan joen yli sekä helpohkon jängän poikki. Yksinkertaista ja suoraviivaista ilman hienouksia. Pitsijärvi tuli näkyviin ja kuljin sen itäreunaa seurailevaa mönkijänuraa järven laskuojalle. Pitsijärven ranta on loivaa koivikkoa. Mitäänsanomaton järvi ja näin tuulisella säällä hiukan luontaan työtävä.
Laskuojan yli ja mökijän uraa eteenpäin. Jossain täällä on se rajamiesten kämpän paikka. Ei näkynyt kämpän jäänteitä uralle, joka jatkui luoteeseen ja poistui järven rannalta. Muistelin, jotta rannan tuntumassa sen tuvan piti olla. Koukkaan rannan kautta takaisin laskuojalle. Hyviä telttapaikkoja kyllä, mutta ei tuvan paikkaa.
Rinkka maahan ja muistiinpanot esille. Tarkistus kertoi paikan olleen laskuojan vieressä, hiukan matkaa järvestä. Sieltäpä sitten löytyi jonkinlaisen jalasmökin perustukset ja kivirinki jonka tarkoitusta en ymmärtänyt. Kamiina ja muutama muu ruostunut metalliesine. Siinäpä se. Mitään kiiteää ja pitkäikäistä täällä ei taida olla ollut.
Koska Pitsijärven rannat oli liian tuulisia, lähdin katsomaan pohjoispuolen lampea. Löysinkin upean törmän josta maisemat luoteeseen ja Tsaipmalle. Teltta pystyyn ja trangia hommiin, olikin jo nälkä.
Kello oli aika paljon, joten pidempi kierros Kaskasjoen ja Vuontisjoen risteykseen ei innostanut. Siinä kännystä kelloa katsellessa huomasin paikalla olevan kenttää sen verran, että aloin kirjoitella viestiä etelään. Samalla puhelin soi. Tuntematon numero, mutta vastaan. ”Inmixistä X X terve! Teillä oli jotain tietokoneen päivitysongelmia ?…” Naurahdin, mutta selitin pian tilanteen. Toisessa päässä naurahdettiin myös ja luvattiin palata asiaan myöhemmin kunhan pääsen takaisin työpöytäni ääreen. Yhteys tuli Norjan kautta. Kun linjat oli avattu ja testattu niin soitimpa samantien kotiin.
Mitään isompaa iltalenkkiä ei viitsinyt tehdä. Sadepilvetkin varoitteli. Otin kuitenkin vavan mukaan, jospa jossain olisi heittopaikka. Suuntasin ensin Pitsijärvelle mutta en kuitenkaan mennyt sinne. Läksin seuraamaan mönkijänuraa länteen, katsastaakseni minne se johtaa, ja onko siitä hyötyä huomista ajatellen. Jonnekin Pitsijoen suuntaan se kaarsi. Ei hyödytä minua. Kiersin laajan lenkin pohjoisen kautta, kiersin jängän palatakseni Pitsijoen tuntumaan ja sitä kautta teltalle. Matkalla yhdessä hiekkatievassa ketun tai naalin kolo. Näytti tuoreelta.
Istuin vielä teltalla iltaa ja nautin maisemista sekä hiljaisuudesta. Hieno paikka ja mukava päivä vaikka reissun kalahommelit jäivätkin tähän.

  Ropin kyljessä

Torstai 16.8.2018

Sain nukuttua hyvin kivien välissä. Aamu oli sateeton, joten ponkaisin ripeästi pystyyn ja aamuaskareihin. Oli luvattu ”mahdollisesti vähäistä sadetta” koko päiväksi. Fiilikset hiukan ristiriitaiset. Toisaalta hyvät, sään ja matkaan pääsyn takia. Toisaalta haikeat kun reissun pääkohteesta jää useita paikkoja katsomatta. Täällä Kaskas-, Vuontis-, Pitsi-, Marsu- ja Aatsajokien yhtymäkohdilla on hyvät kalavedet, keskeinen sijainti ja hyvät kulkumaat moneen suuntaan. Siksi täällä on myös useita asutuskohteita joita olisin halunnut käydä katselemassa. Koska huomiselle on luvattu vielä surkeampaa säätä niin nyt on mentävä tunturiselänteen yli.
Tulihan se sadekin sitten. Muut olin ehtinyt pakkaamaan, mutta teltta piti kääriä märkänä kyytiin. Päästin mielenilmaisun yläkertaan. Ehkä luojalla oli vain kauhea hätä, eikä enää voinut pidätellä. Kiitos siis sateettomasta aamusta.
Lyhyt oli luojan hätä. Pitsijärven länsipuolen koivikko on hyvää kulkumaata. Paljakan reunakin tuli pian vastaan. Vilkaisin taaksepäin. Jos taas kuluu 13-vuotta kun tänne palaan niin mittarissa on 71v.
Nousin Pitsijoen kaakkoispuolen helppoa rinnettä joen isoon mutkaan asti. Näkymä joen yläosan rakkaisiin rinteisiin pisti miettimään kulkureittiä. Valitsin joen pohjoispuolen. Hetken katselin ylityspaikaksi sopivaa kohtaa josta pääsisi joen yli saappaat jalassa. Lyhyen henghdystauon jälkeen jatkoin nousemista pohjoisrinteen päälle. Taivas oli pilvessä ja pilvet alhaalla mutta vielä näki hyvin eteenpäin eikä satanut. Korkealta jokipenkan päältä näki hyvin alas kauniiseen jokilaaksoon jossa oli myös selkeä polku. Nousinko siis turhaan? (Kyllä).
En kuitenkaan laskeutunut takaisin vaan jatkoin rinteen päällä. Ei täälläkää ole huono kulkea. Rinteiden jyrkentyessä, alhaalla oleva jokivarsi muuttui koko ajan paratiisimaisemmaksi ja polkukin näkyi. Vain jokivarren siitä kohdasta missä rinteet on jyrkimmät, en saanut näköhavaintoa pohjan kulkukelpoisuudesta. Kannattaa varmaan mennä tuolla alhaalla jos täälläpäin liikkuu. Jos siinä jyrkimpien rinteiden alla on huono kohta, niin ei se ainakaan kovin pitkä ole.
Laskeuduin alas hieman ennen Pitsijoen haarautumista ja tunturi ylängön laitaa. Oli ruokatauon paikka. Olipa kaunis jokivarsi pienine putouksineen. Alavirran jokilaakso kuin Kevon kanjoni hieman pienempänä versiona.
Tähän asti Pitsijoen laakso on helpottanut suunnistamista, kuin köysi jota seurata. Nyt sitten pitää painua tuuonne pilveen ja katsella pieniä maaston merkkejä sekä kompassia. Kompassia en vielä tällä reissulla olekkaan kaivanut taskusta. Vielä ei satanut mutta näkyvyys oli vain 100-200m.
Ensin seurailin pienempää puroa. Yhdestä lammikosta hätistin kolme sorsaa. Purossa itsessään välähti kala ja toinen lepäsi paikallaan pohjalla vatsan puoli ylöspäin. Mitä lie tammukalle käynyt.
Puronliru poukkoili kivikon keskellä joten seurailin sitä hieman etäämmällä. Seuraavassa lammikossa ei enään ollut vettä laisinkaan. Ei myöskään kolmannesta eikä neljännessä, kuiva on kesä ollut. Olisipa ollut tämäkin viikko.
Sitten loppui lammikot ja muutkin maamerkit. Olin Ropin luoteispuolen rinteellä, pilvessä, jossain 730m korkeudella. Pakko ottaa kompassisuunta. Ropin huippukin olisi tuossa vasemman käden puolella noin 700m kaakkoon ja 200m ylemmäs. Harmilisen lähellä mutta kuitenkin kaukana. Eipä sinne viitsi kavuta kun minnekkään ei kuitenkaan näkisi, kosteus vain lisääntyisi.
Jatkoin hyväkulkuista maastoa, kuljetun matkan arviointi vain oli vaikeaa. Kohteeseen pääsemiseksi ei saisi kiertää tunturin kylkeä samalla korkeudella, toisaalta ei saa laskeutua liian jyrkästi. Olemattoman näkyvyyden takia suunnassa pysymiseksi piti luottaa kompassiin. Mutta milloin pitää laskeutua. Jos menee pitkäksi niin kulkee tuvasta ohi tai jos laskeutuu liian aikaisin joutuu Ropijoen kosteikkoihin.
Viimeisiltä kuivilta lammilta oli kulunut aikaa ja näkyvyys pysyi heikkona. Etäisyydet ja muodot saa outoja mittoja. Päätin laskeutua alemmas, onhan siellä kuitenkin Ropijoki joka virtaa autiotuvan ohi. Ei ainakaan kulkisi harhaan. Pilvien alle päästyäni tuli kaukaisuudessa oleva Saarijärvi näkyviin, pian Akkispahta ja muitakin muotoja. Olin ollut oikealla kurssilla, en kuitenkaan vielä niin pitkällä kuin kuvittelin. Viimeiset 1,5km oli taas pitkiä, tupa näkyi mutta ah! vielä niin kaukana.
Tuvalla ei ollut ketään. Matkaan oli kulunut liki 8 tuntia mutta olihan tuossa tarvottua 14 kilometriäkin.
Tupa on kunnossa, se ei enään ole kallellaan. Vessa on kyllä kaatumassa nenälleen. Puita oli tuvassa joten kamiinaan tulet. Ruokailu, päiväkirja, iltakävely ja loppuilta sateen katselua lämpimän tuvan ikkunasta. Iltakävelyllä katsastin alkumatkan Ropinsalmen suuntaan. Suora reitti näytti vetiseltä suolta, joten kiertoreittiä pitää mietiä kuten olin ajatellutkin. Teltta ja muutkin tavarat kuivumaan.
Hyvä päivä. Huomisen päivän ohjelma vain hiukan auki. Koska tuvalla ei ole kenttään netin käyttöä varten niin sääennusteiden tarkistaminen ei onnistu.

  Akkispahta

Perjantai 17.8.2018

Yöllä satoi, aamulla satoi, aamupäivä satoi. Tuvalla oleilua, päiväkirjan kirjoittelua ja reitin miettimistä. Suorasta reitistä Ropinsalmelle on varoitettu. Ryyseikköä ja märkää olen jo saanut tarpeeksi tälle reissulle. Marsujärven kautta kiertäminen vaikuttaa pitkältä, jos tänään ei pääse eteenpäin. Saarijärven kiertäminen lännen puolelta alkoi saamaan kannatusta omassa päässäni. Onneksi en ollut enään Pitsijärvellä, jolloin pitäisi tässä sateessa kiivetä Ropin harjanteen yli.
Sää selkeni hieman ennen kello yhtä. Piti vain hoqef-mäsa (ei voi kirjoittaa lija-autossa, tärisee. Jatkan kotona). Siis sää selkeni sen verran että, viitsin lähteä katsastamaan lähiseutua ja etsimään sen verran kenttää puhelimeen jotta saisin säätiedotukset luettua. Jännää sinänsä ettei Ropin laaksossa ole kuuluvuutta.
Ropin autiotuvan itäpuolella on karttojen mukaan ollut poroerotuspaikka ja ilmakuvan mukaan mahdollinen rakennuspaikka. Pajukon ja vetisen jängän läpi rämmittyäni tulin koivuvitikkoon joka ilmeisesti on erotuspaikan kirnu. Siitä purolle ja mahdolliselle rakennuspaikalle oli koivikkoa ja pajukkoa ja ryyseikköä. En ilmeisesti käynyt ollenkaan ilmakuvan aukiolla, vaan sen itäpuolella. Ympäristö ei näyttänyt kovinkaan houkuttavalta millekkään kämpälle. Toki tuossa on tuo joki (Biettes Ánne johka). Joten jos siellä joku rakennuspaikka olisi ollut niin varmistamatta jäi.
Toinen iltapäiväkävelyn tavoite oli saada säätiedoitukset. Pitikin taas rämpiä pajupuskissa aika ylös Ropia kohti. Tuvalta runsas kilometri Ropin huipun suuntaan on pieniä kukkuloita, joiden päälä oli sen verran nettiyhteyttä että, sitkeällä yrityksellä Foreca aukesi. Samalla selvisi kuinka ylhäältä pitää kiertää jotta saa edetä hyvää maata pitkin Marsujärven suuntaan. Jos sinne haluaa niin, aika ylhäältä pitää mennä.
Säätiedotukset kuitenkin sain. Illaksi ja huomiseksi luvattiin hyvää säätä. Aurinkoa ja lämmintä. Siispä takaisin tuvalle syömään ennen matkan jatkamista. Varusteet olin jo pakannut ja tuvankin laittanut kuntoon ennen päiväkävelyä. Siinä syödessä katselin ikkunasta kun taivas selkeni. Aivan kuin joku olisi vetänyt harmaan maton hissukseen päältä. Suora ja selvärajainen pilven reuna tuli lännestä ja sen takana aukeni sinitaivas.
Olin päättänyt mennä Akkispahdan alla olevien lampien rantaan yöksi. Sieltä huomenna Saarijärven länsipuolitse Látnjavárrien kautta maantielle ja Ropinsalmelle. Ei tämän päivän etappi mitenkään pitkä olisi, mutta edes hieman lähempänä maantietä. Kellokin oli jo viiden kieppeillä alkuiltaa, kun läksin liikkeelle.
Hyvästi Ropin tupa. Sinut kyllä pitäisi siirtää ylemäs. Olisi siinä jokivarressa, noin 250m ylempänä, pieni tasainen kuiva kumpare. Siihen tupa pitäisi laittaa. Ylitin joen saappailla tuon kumpareen kohdilta. Suuntasin suoraan Akkispahtaa kohden. Mättäistä, kosteaa ja varvikkoista oli mutta ei mitenkään hankalaa maastoa.
Akkiksen alla kulkevaa polkua lähdin tavoittelemaan ylempää rinteestä. Mieli oli piristynyt sään paranemisen myötä. Tavoitin vanhan polun joka johdatti minut uudemmalle polulle joka on muodostunut mönkijöiden tarpeita varten ylemmäs rinteelle. Täältä on etelän suuntaan mukavat maisemat.
Käpyttelin polkua kohti Akkisjärveä. Matka tuntui pitkältä eikä muistikuvat vastanneet 13-vuoden takaista. Pian järvi kuitenkin tuli näkyviin ja aloin katselemaan teltalle paikkaa. Muutaman kelvollisen ohitin kunnes päätin jäädä järven länsipäähän, siihen lampien väliselle harjanteelle. Hieman kalteva paikka mutta saipa hyvät maisemat ilta-auringon suuntaan.
Kävin vielä järven rannalla kalavehkeiden ja kameran kanssa. Saalista vain kameralla. Kaunis paikka tämäkin. Vielä iltakahvit auringonlaskun ja suolapähkinöiden kera. Elämä hymyilee.

  Kohti maantietä

Lauantai 18.8.2018

Aamu oli pilvetön. Istuskelin aamupuuron ja kahvin kanssa teltan edustalla. Harmi että on viimeinen päivä.
Ei kiirettä mutta en halunnut vitkutellakkaa. Leirin purkamisen jälkeen Akkisjärven länsipään kautta ylös Látnjan kylkeä. Rinne on muutamien kivien täplittämää mukavaa maata. Ilma oli lämmin ja pian alkoi hikeäkin pukkaamaan. Mietinpä vain mitä olisi ollut täällä kuukausi sitten kun lämpötila oli +10-astetta enemmän kuin nyt. Tämä oli minulle sopiva sää.
Lännestä kuului jo maantien ääniä, Lámmasoaivin tuulimyllyt ei pyörineet ja taustalla kohoili Norjan sekä Ruotsin korkeita tuntureita. Látnjan pohjoisimman huipun ohitin ja suuntasin suoraan korkeimmalle kohdalle. Laki oli kivikkoinen mutta ei kuitenkaan hankala kävellä. Istahdin katselemaan ja kuvaamaan maisemia Saarijärven ja Ropin suuntiin. Tai itse asiassa kaikkiin suuntiin. Tämä on hyvä näköalapaikka.
Alaskin on tultava. Suuntasin etelään Látnjajärvelle. Sen eteläpäästä lähtisi polku kohti maantietä. Paljakkaa riitti hetken, sitten harvaa koivikkoa. Alarinteen puolella oli aluskasvillisuuden peittämää suurten kivien kumpareikkoa. Hiukan ikävää laskeutumiselle. Järven rannan saavutin pian. Ei siinä mitään erityistä, paitsi yksi peurakuoppa pohjoisesta laskevan puron länsipuolella.
Látnjajávrin lounaislaidalla oli ilmakuvan mukaan vaalea pressukota. Oli tarkoitus käydä katsomassa mitä löytyy. Ja löytyihän se kota sieltä. Vene rannassa ja hiema tavaraa sekaisin kodan edessä. Parasta oli maisemat Ropille. Laittelin siinä sapuskaa kun seuraava etappi olisikin jo maantie ja Ropinpirtti.
Viereisen niemen tyveen tuli mönkijänura. Lähdin seuraamaan sitä. Hyvä oli uraa kulkea ja ne mustikka puskat polun varrella. Vaikea oli ohi ohittaa poimimatta kourallista. Uralle oli suopurojen ylityksiin tehty sillat.
Tuo mönkijänura alkaa tien vieressä olevan talon pihalta. Kun en pihalle viitsinyt mennä niin oikaisin maaston kautta viimeisen 100m ja saavuin asfaltin reunalle. Vielä oli 4,5km maantien laitaa Ropin pirtille. Nopeastihan sekin meni.
Ropin pirtin palveluista ei suurempaa tietoa ollut. Nettisivutkin vaikutti hieman pysähtyneisyyden ajan tuotteilta. Auki se kuitenkin oli ja mökkejäkin vuokrasivat. Edullinenkin vielä. Ruokaa täällä ei laitettu mutta kahvit, kola ja sämpylä löytyi ja tietenkin pullaa.
Majottauduin pieneen hirsimökkiin. Mukavan tilava ja siisti. Kun päivää oli vielä jäljellä ja huomennakin bussi tulisi vasta klo 12 tietämillä niin ei ollut kiire nukkumaan. Kiersin vielä pienen iltalenkin Ropin salmen suunnalla ja leirintäalueen rannan tietämillä sekä tietenkin pirtissä toisilla pullakahveilla.


  Etelään

Lauantai 19.8.2018

Mukava herätä lämpimässä tuvassa. Keittelin tuvan vedenkeittimellä vielä vedet aamupuuroon. Sitten suihkuun, kamat kasaan ja pirtille kahvittelemaan sekä bussia odottelemaan.
Eskelinen tuli ajallaan. Mukavia nämä ennakkoon verkon kautta ostelut liput. Bussi pysähtyy, kuski tulee ulos ja tervehtii nimellä ja pyytää sisään istumaan, laittaa repun auton kyytiin ja sitten lähdetään.
Nyt oli matkustajia usealla penkkiparilla. Bussimatkalla ei mitään erityistä, puuduttavaa istumista. Kaaresuvannossa kahvitauko ja Muoniossa ruokatauko. Evääksi karkkipussi.
Junalle ehdittiin hyvin ja se lähti ajallaan kello kuusi. Rinkka hyttiin ja ravintolavaunuun iltaoluelle. Juttuseuraakin löytyi.

Sunnuntai 20.8.2018

Juna oli Pasilassa aamulla kuuden aikaan. Vaihto paikallisjunaan ja kotia kohti. Olin ottanut vielä tämän päivän lomaa, onhan reissun jälkeen aina monenlaista puuhaa.

  Loppukommentteja

Ropille paluuta olin miettinyt ja suunnitellut useaan kertaan vuoden 2005 jälkeen. Viime kesänä oli jo suunnitelmat pitkällä mutta tuli muita mahdollisuuksia. Nyt sitten kävin kulkemassa kierroksen, parempi myöhään kun ei silloinkaan. Kuuman ja kauniin kesän jälkeen osui hiukan märempi viikko tälle reissulle. Tiedä siten olisiko jatkuva 25°C lämpötila ja auringon paahde ollut mukavaa sekään.
Kämppäkohteita sain katsottua mutta, turhan moni jäi niin lähelle. Jos seuraavan reissun Ropille teen taas 13-vuoden päästä niin olen jo . . . Eli taitaa tämän suunnan kämpät olla minun osalta katsottu. Käsivarren erämaassa on vielä laajalti kulkematonta seutua, ehkä toisaalle. Palaan varmasti mutta välillä pitää päästä honkien keskelle kunnon iltanuotioille.
Aikataulut, kulkuyhteydet ja reittisuunnitelma toimi ilman ongelmia. Itselle varatut kahden-hengen hytit, mennen tullen, ei olleet kohtuuttoman kalliita. Ennakkoon ostettu säästölippu suihkulliseen hyttiin 108eur suuntaansa. Siihen Bussikyyti noin 65eur yhteen suuntaan tekee matkakuluiksi 370euroa Ropinsalmen yöpymisen kanssa. Kun lisätään kalaluvat ja matkalla ostetut herkut niin maksaahan se Lapinlomakin. Mutta kannattaa.
Terveys ei pettänyt ja kuntokin riitti. Kesän työmatkapyöräily auttoi, mutta kunnon ylläpitoon pitää panostaa jatkossa enemmän. Enään en ole kolmekymppinen. Kotiin palattua polvissa tuntui kävelyn rasitukset, vaikka matkan aikana ei ilmennyt mitään. Alkumatkasta kaipasin seuraa ja oli hiukan koti-ikäväkin. Meni muutama päivä yksin vaellukseen tottumisessa. Edellinen yksin tehty reissu oli 2014 Hammastunturin maastoon. Muutama lisäpäivä olisi tehnyt hyvää tälle reissulle. Päivä Vuontisjoen tuntumassa kalastellen ja sitten kierto Kaskasjoen tuvan kautta.

Varusteet:
Varusteet pelasi pääosin hyvin. Vanha puoliuntuvapussi on lämmin vaikka hiukan raskas. Sen vatoketjun väliin menee kangasta jonka jälkeen ketju jumittaa pahasti. Uusi makuualusta on pehmeä ja kevyt mutta hiukan kapea ja liukas.
Saappaat vuoti jo lähtiessä, pohjan ja päälisen liitoksessa runsaan sentin matkalla liimaus pettänyt. Siis saappaan sisällä vettä koko vaelluksen ajan. Päivän etapille lähtiessä pohjalliset ja sukat olivat kuivia, mutta kastuivat pian. Onneksi jalkani ei ole koskaan vihoitelleet hiertymillä ja rakoilla (kop, kop).
Vaellussauvana käyttämäni yksijalkainen kamerajalusta on käytössä muuten hyvä, mutta ei painuu kasaan jos nojaa koko painolla. Siis pettää juuri silloin kuin eniten tarvitaan. Teleskooppisen vaellussauvan etsintä siis jatkuu.
Vanha pokkari kamera tuli tiensä päähän. Kyllä sillä vielä kuvia ottaa mutta linsseissä on joku roska. Keskelle kuvaa muodostuu hieman sinertävä pallo. Lisäksi zuum toimii vain toiseen suuntaan.
Kaikenlaista siis pitää hankkia seuraavalle reissulle.

Ruoka:
Ruokaa oli riittävästi, hieman liikaakin. Käyttämättä jääneistä ruokatarpeista voi, sulatejuusto, 1 pasta-aines, 1 pussimuona ja mustikkakiisselijauhe olivat painonsa puolesta 3/4 osaa koko takaisin tulleesta ruokamäärästä. Muut olivat sitten pikkuisen sitä ja pikkusen tätä. Lähtiessä jo arvelin ruokaa olevan ylimääräistä. Eli 860g päivää kohden oli yläkanttiin. Oma ohjeeni on ollut 700-750g/päivä. Nytkin kulutus oli 710g/päivä.
Kalastelu jäi vähemmälle, mutta kaksi harjusta tuli syötyä. Lisäksi maastossa oli runsaasti mustikkaa ja lakkoja. Leipä, puurot ja jauheliha meni kaikki. Kuivattuna oli jauhelihan lisäksi omenoita puuroon ja naposteltavaksi. Sieniä, tomaattia, sipulia sekä keittojuureksia ruokien lisukkeeksi.

Matka:
11.8. ROI-Pättikkä (Bussi) 15:00 Aatsajokivarsi Aatsan talo, Aatsan autiotupa 10,3
12.8. Suohpatvárri, Goddovárri, Kutukosken autiotupa 15,9
13.8. Alempi Vuontisjärvi, Kutukosken autiotupa 2,7
14.8. Vuontisjärven länsirantaa, Aatsajokivarsi 8,6
15.8. Vuontisjoki, Márseskáidi, Pitsijärvi.    5,8
16.8. Pitsijoki, Ropin kyljen kautta Ropin autiotuvalle. 13,5
17.8. Akkisjärvi    3,4
18.8. Látnjavárrit, Látnjajávrrit, Maantie, Ropinpirtti. 14,2
    Yhteensä matkaa kertyi rinkan kanssa noin 75km,  lisäksi ilman rinkkaa noin 13,5km

Turhankävelijä 9.12.2018                                  PATIKOINTI