Pääsivu Muuta ja Huuhaata Lusikkatesti

LUSIKKATESTI


TURHANKÄVELIJÄ KOEKÄVELEE
Millä retkeilijä soppansa suuhun laittaa

SUURI

RETKILUSIKKATESTI

8.5.2006


Pitkään mukana kulkenut muovinen retkilusikka tuli tiensä päähän kun sen kärjestä lohkesi palanen. Siitäpä siunaantui pidempiaikainen ongelma. Mistä löytää vastaava tilalle. Kaiken sorttisia ruokailuvälineitä on kaappiin kertynyt ja koekäytössä ollut aina armeijan ajan lusikka-haarukka mysteeristä alkaen. Useamman vuoden ajan on nyt tullut harhailtua retkipoluilla ja vesillä erilaisten häpäkkeiden ja kummajaisten kanssa.

Onko uudet lusikat voittamassa vanhat ja onko vihdoin löytynyt se oikea suuhun sopiva matkakumppani.


Vertailussa mukana:

1. "Retkisetti"
2. Light my fire
3. Hackman Savonia
4. Musta kauha
5. Bambulusikka
6. Muovilusikka "Lastu"
7. Monitoimihärpäke

HAASTAJAT

Muitakin toki on olemassa. On titaania ja muuta modernia. Tässä kuitenkin omaa varastoa.

Joukkoon pitäisi vielä lisätä yhdellä reissulla mukana ollut muovilusikka jossa haarukan piikit oli lusikan kärjessä. Siitä lähti puukon avittamana piikit reissun puolivälissä ja koko kapistus joutui "kierrätykseen" heti reissun jälkeen. Lusikan kärjessä ei voi olla haarukan piikkejä koska silloin lusikan tilavuus pienenee ja kattilasta syödessä pohjaa ei saa kaavittua tyhjäksi. Tuota violettia ja läpikuultavaa lusikkahaarukkaa saa vielä jostain retkeilymyymälöistä joten varokaa.

Mitä retkilusikalta vaaditaan ?

Kestävyys, keveys, käyttötarkoitukseen sopiva, pakkaukseen mahtuminen, lusikan vetoisuus, tuntuma suussa, tukevuus ym ym.


1. "Retkisetti" Yamaco

Lähiomaisilta avuliaasti saatu ruokailuvälinesarja josta veitsi on jo joutunut hukkaan. Veitsen ja haarukan varren alapinnassa oli mangneettinauha jonka avulla nämä taisteluvälineet pysyi nipussa.

Näppärän tuntuiset ja jämäkät mutta, mutta. Erillistä haarukkaa ja veistä en vielä ole reissulla tarvinnut joten turhaa painoa. Lusikan koko liian pieni jotta sillä ehtisi lappaamaan keiton lämpimänä suuhun.

2. Light my fire

Uusin varusteeni tällä sektorilla. Partiomyymälästä keväällä hankittu, kokeeksi kun ei paljoa maksanutkaan.

Lusikkaosan koko saattaa jäädä hieman pieneksi kaverilla jolla on iso nälkä. Myös varsi on hiukan hutera jos joutuu kaapimaan kattilan pohjaan tarttunutta tavaraa irti. Muuten vallan mainio kapine. Kevyt ja kestävän tuntuinen. Haarukka on toimiva mutta veitselle ei löytynyt käyttöä yhden reissun mittaisella kokemuksella. Veitsi ei sovellu voin levittämiseen haarukan kolojen takia.

3. Hackman Savonia

Perinteinen kotilusikka.

Varma valinta jos lusikan paino tai sen pituus ei ole esteenä.

4. Musta kauha

Soppakauhasta omaan makuun modifioitu retkilusikka.

Kun pitkän etsinnän jälkeen ei edes vauvaosastolta löytynyt muovilusikkaa omaan käyttöön päädyin soppalusikan muotoiluun. Tavallista lusikkaa mallina käyttäen piirsin kauhaan mallin ja vuolin ylimääräisen pois. Samalla lyhensin varren keittimeen sopivaksi. Lusikka on tukeva, kuumaakin kestävä, helppo pakata ja ennenkaikkea riittävän kokoinen isoon suuhun. Ainoa huono puoli on pakattavuuden takia hiukan lyhyeksi jäävä varsi.

5. Bambulusikka

Eräs välivaihe ja kokeilu retkilusikan etsinnässä. Jälleen ystävällisiltä lähiomaisilta saatu tuote. Jossain halpahallissa tai vastaavassa ollut sarja Bambulusikoita. Ollut mukana yhdellä reissulla.

Kevyt, hyvän tuntuinen ja jämäkkä kädessä. Oletettavasti myös halpa enkä kestävyyttäkään moiti. Lusikkaosan kokokin hyvä ja hieman vartta lyhentämällä mahtuisi mukavasti pienempään Trangiaan mutta, mutta. Puulusikka tuntuu oudolta suussa vaikka koitin sitä kuinka hioa. Myös tiskaaminen tuottaa ongelmia. Kertakäyttötuote.

6. Muovilusikka "Lastu"

Vanha uskollinen Sarviksen 663. Lusikka löytyi unohdettuna Lemmenjoen Ravadasjärven kämpältä josta emäntä otti sen käyttöön unohdettuaan omansa kotiin. Varressa luki "Lastu" joten terveisiä Lastulle jos luet tätä. Lusikka on ollut kovassa käytössä.

Tukeva, tilava, helppo pestä ja kaikkea muuta hyvää kunnes lusikan kärki lohkesi keittimeen pakattaessa. Koitin vielä muotoilla lusikan kärkeä mutta ei se enään entisensä ole. Sniif...

Lusikka kesti kuitenkin yli 10 vuotta.

7. Monitoimihärpäke

Esimerkin omaisesti mukaan otettu monitoimihärpäke. Kiitoksia jälleen lähiomaisien huolenpidolle siitä miten minä pärjään erämaassa omin avuin.

Kyseessä on kahteen osaan jakautuva linkkuveitsi. Vaelluskäyttöön hieman kyseenalainen mutta voipi olla jotain käyttöä hätävaratuotteena tai pienillä retkillä.

Tällaisten tuotteiden huonoin puoli on siinä ettei mikään niiden osista ole hyvä. Toisaalta tilapäiskäyttöön riittävä ja kokonsa puolesta kätevä.

Käyttämätön.


LUSIKAT PUNTARISSA

Kestävyys: Ikuinen vai kertakäyttötuote

Keveys: Paino grammoina

Sopivuus: Sopivuus lusikaksi

Koko: Pituus mm (pakattuna)

Tilavuus: Paljonko mahtuu soppaa kerralla

Maku: Lusikan tuntuma suussa

Tuntuma: Tuntuma käytössä

Näkö: Tyylipisteet

* * * * * = Erinomainen
* * * * = Hyvä
* * * = Tyydyttävä
* * = Heikko
* = Jätä kauppaan
= Älä edes harkitse

  Pikakäyttötestin pisteet

Kestävyys
Keveys
Sopivuus
Koko
Tilavuus
Maku
Tuntuma
Näkö
YHT

1. "Retkisetti"

* * *
38 (pelkkä lusikka)
* * *
180
* *
* * *
* * *
* * *
3 -

2. Light my fire

* * *
11
* * * *
170
* * *
* * *
* *
* * * *
3,5

3. Hackman Savonia

* * * * *
31
* * * * *
184
* * *
* * * *
* * * *
* * * *
4

4. Musta kauha

* * * *
12
* * * *
159
* * * * *
* * * *
* * * *
* * *
4

5. Bambulusikka

* * *
7
* * *
175
* * *
* *
* * *
* * *
3

6. Muovilusikka "Lastu"

* * * *
16
* * * * *
173 (ehjänä)
* * * *
* * * * *
* * * *
* * * *
4,5

7. Monitoimihärpäke

* * *
97 (lusikan puolikas)
* *
187 (114)
* *
* * *
* *
* *
2 +


Loppuyhteenveto:

Täysin puolueellinen raatini totesi ettei vanhaa ole vielä korvattu vaikka lähelle jo päästiin. Täydellistä lusikkaa en vielä ole löytänyt joten etsintä jatkuu. Tokihan näilläkin pärjää ja riittävän hyviä on jo löytynyt. Sarvis hoi !!! Muovilusikat uudestaan valmistukseen.


HAASTAJAT

 

8. SEA TO SUMMIT      7.12.2006

VIHDOINKIN AITO MUOVILUSIKKA.

Lusikkatestini on selvästi havaittu retkeilyvälinevalmistajien parissa sillä kaupassa oli kaksikin lusikkauutuutta valmistettuna muovista. Toinen oli kuitenkin sellainen mihin oli käsittämättömästi ympätty haarukan piikit lusikan kärkeen. Se kapine hylättiin jo kauppaan.

SEA TO SUMMIT on mukavan tuntuinen ja tukeva kädessä. Voimakkaasti kaarevasta varresta saa tukevan otteen. Lusikan pituus on juuri sopiva pienempään trangiaan. Lyhyydestään huolimatta käsiteltävyydestä ei ole jouduttu tinkimään.

Jos jotain miinuksia niin lusikan pinta voisi olla täysin sileä ja pyöreä lusikkaosa ei antanut täydellistä tuntumaa suussa.

Valkoinen väri on hyvä kesällä mutta talviretkeilijä voisi kaivata jotain muuta väriä.

Lisäys 19.01.2009: Kestotestiä ei päässyt suorittamaan, Varsi katkesia kesän alussa 2008. Kesti siis vain vuoden reissut. Jos trangiaan sisään pakkaa paljon tavaraa niin lusijan varsi joutuu koville. pudotan pisteitä. 4,5 > 4

9. ETOLA SININEN    22.07.2007

KAVAHDA KÖYHÄ .

Halpislusikkasarjastakin löytyy varteen otettava haastaja, Etolan sininen kertakäyttölusikka. Aikaisempien lusikoiden hintatekijää ei ole huomioitu joten tämän lusikan edullisuus ei pääse vaikuttamaan pisteisiin. 10kpl paketti 1,9eur eli yksi lusikka vain 19cent. Hinta ei voi olla enään hankinnan este. Grammanviilaajatkin ihastuu.

Lusikka on malliltaan sellainen kuin lusikan kuulukin olla. Tosin vartta pitää lyhentää 15mm jos aikoo pakata pienempään trangiaan. Lusikan varsi on tukeva ollakseen kertakäyttölusikka. Varsi on karhennettu ja lusikkaosa liukas mikä tuntuu mukavalta syödessä. Isosuisena kaipaisin hiukan leveytä lisää jolloin lusikan tilavuus paranisi vaikka se nyt jo on riittävä. Lusikan terävät reunat kaipaa pientä hiomista.

Lisäys 19.01.2009: Kestotestiä ei päässyt suorittamaan, Varsi ei kestä taivutusta. Ei kestä pohjaan kiinnittyneen ruoan kaapimista. Pudotan pisteitä. 4+ > 3,5

  Pikakäyttötestin pisteet

Kestävyys
Keveys
Sopivuus
Koko
Tilavuus
Maku
Tuntuma
Näkö
YHT

8. Sea to summit

* * *
10
* * * * *
160
* * * * *
* * *
* * * * *
* * * *
4

9. Etolan sininen

* *
7
* * * * *
181
* * * *
* * * *
* * * *
* * * *
3,5

Yhteenveto:

Haastajista SEA TO SUMMIT osottautui varteenotettavaksi kilpailijaksi vanhalle mestarille kunnes hajosi. Lusikan hajoaminen reissun alussa on yllättävän hankala juttu. Kunnollisen retkilusikan etsiminen siis jatkuu. 19.1.2009


Tämän testin saa ottaa vakavasti mutta ei ole pakko. En minäkään ole ottanut.

Muuta ja Huuhaata